Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč muži sbírají?!

Nejdřív mi to přišlo jako taková roztomilá úchylka. Div jsem na ni nebyla hrdá. Říkala jsem si: „To se bude hodit, že je takhle shánčlivý, za to mu ještě jednou budu vděčná.“ Ne, můj muž není zrovna typický sběratel umění. Nevisí nám v obýváku originál Picassa, ale můžeme se pochlubit docela slušnou sbírkou úlovků z výprodejů, internetových aukcí, popelnic, lesů, křoví i řek. Bohužel nebydlíme v bytě, který by velikostí odpovídal rozměru manželovy vášně. Sklepní prostory také praskají ve švech, půda na chalupě prázdnotou nezeje. Tímto se omlouvám všem našim sousedům za uskladnění ohořelých starodávných saní od popelnic ve společné sušárně.

Vzpomínám si na svého dědečka, který střádal a střádal celý život. Měl k tomu samozřejmě spoustu důvodů. Tehdy nebylo snadné mnohé věci sehnat. Přesto ve svém koníčku vytrval i po revoluci. Ještě teď mám schované jeho tři obálky nadepsané „šroubky na brýle“. Tři z toho důvodu, že každou další nadepisoval s vědomím, že ještě žádnou takovou založenou nemá. Zatímco on se specializoval na věci drobného charakteru, manžel se jen tak něčeho nezalekne. Razí heslo „čím větší a těžší krám, tím cennější“. Poslední úlovek odnesla jeho babička, když cestou na chalupu seděla hodinu zkroucená s nohama na úrovni krku, což je po osmdesátce úctyhodný výkon. A důvod byl prostý. Pod sebou měla vyskládané kusy betonu, den předtím se povalující v nízkém porostu u dětského pískoviště. Do stavebních základů se prý budou hodit.

Nerada se vracím z pěších výletů obtěžkána věcmi, ke kterým nikdy kladný vztah nenavážu a budu o ně akorát tak zakopávat. Radši se kochám šumavskými hvozdy a zobu borůvky. Má drahá polovička zatím vítězoslavně vynáší z rozpadlého lesního srubu zrezlý stojan na umyvadlo. Nechápe, že nesdílím jeho nadšení. Nasadí výraz zneuznaného génia a uraženě kráčí pár metrů za mnou. Není nad nedělní rodinné výlety.

Zuřím, když si chci z naší malinkaté šatny vzít boty a nejprve si musím proklestit cestu odstraněním čtyř nefunkčních rozbrušovaček, ze kterých se prý už brzy složí jedna výborně šlapající mašinka. A taky nadávám na geny, když se vrátím na parkoviště s nákupem a synkové mi pyšně ukazují tu nádhernou paletu připevněnou na autě, kterou s tatínkem našli u chodníku.

Často jsem přemýšlela nad tím, jestli sběratelská vášeň nepoznamenala jen naše rodiny. Všichni jsou u nás vášniví chalupáři, kutilové a stavitelé. A tito lidé se od přírody neradi zbavují harampádí. Pak jsem ale byla svědkem kuriózní situace. Mladý otec od rodiny, pravděpodobně umělec, se snažil na zadní sedačky svého auta, kde se už tísnily dvě malé dcerky, nacpat kus starého gauče a půlku rozřezané kanoe z přistaveného kontejneru na našem sídlišti. A to všechno se slovy: „To bude nádherný dílo!“ Tehdy mi došlo, že pořád může být ještě hůř.

Autor: Hana Kronusová | neděle 10.7.2011 23:13 | karma článku: 21,42 | přečteno: 1730x
  • Další články autora

Hana Kronusová

Tak kdy si pořídíme to čtvrtý?

Manžel si často, při shlédnutí mé konverzace na skypu, ťuká na čelo. Prý že zas řešíme důležitý věci, povídá mi s ironií v hlase. Pak se jde podívat na situaci na burze nebo zkontroluje výsledky hokejové extraligy.

19.4.2017 v 9:11 | Karma: 19,05 | Přečteno: 827x | Diskuse| Ona

Hana Kronusová

Ženy, proč rodíme mamánky?

Moje prababička „bába Jula“ měla dva syny a jednu dceru. Malá Julinka plnila celé své dospívání funkci hospodyně. Oba chlapci se spokojili s rolí obsluhovaných králů.

30.6.2015 v 20:39 | Karma: 21,20 | Přečteno: 1472x | Diskuse| Ona

Hana Kronusová

To mi neříkejte, že se muž nezmění

Jeden známý český psycholog kdysi v rozhovoru řekl, že většina lidí žije ve velkém omylu. Stále se totiž domnívá, že svého partnera či partnerku dokáže změnit k obrazu svému. To prý se ale nikdy nestane. Přináší nám to jen trápení navíc. V podstatě se máme mít rádi takoví, jací jsme.

25.1.2012 v 17:24 | Karma: 17,64 | Přečteno: 1033x | Diskuse| Ostatní

Hana Kronusová

Proč ženy neocení pisoáry

Když jsem na chalupě sledovala vlaštovky, jak si budují své nové hnízdo, tiše jsem jim záviděla. Sameček i samička pilně a bez řečí pracovali v dokonalé symbióze a harmonii. Když jim část hnízda odpadla na zem, nemarnili čas naříkáním, hádkami ani hledáním viníka. Prostě se otřepali a společně, křídlo v křídle, odlétli pro další stavební materiál.

4.11.2011 v 8:43 | Karma: 16,36 | Přečteno: 1516x | Diskuse| Ostatní

Hana Kronusová

Ať žije český fotbal!

Nikdy jsem nepatřila k fanouškům, kteří jsou svým „hvězdám“ oddáni celou svou duší. A už vůbec nejsem skalní fotbalový fanda. Ale čas od času mi fotbal zkříží cestu. V pubertě jsme s kamarádkami koukaly na fotbalové zápasy jen proto, abychom se pokochaly krásou Patrika Bergera. Když nám ho ovšem třetí minutu po zahájení zápasu odnesli ze stadionu s nataženým lýtkovým svalem na nosítkách, rychle jsme o televizní přenos ztratily zájem.

1.9.2011 v 22:33 | Karma: 8,40 | Přečteno: 618x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1192x
Jsem typická pracující máma tří dětí, která se snaží vše zvládnout a zároveň vybojovat nějaký čas jen pro sebe...

Seznam rubrik